RAKENTAMINEN, KAIKKI Emilia ja Pekka Saatsi RAKENTAMINEN, KAIKKI Emilia ja Pekka Saatsi

Saatsien sammiosta: Hirsitalon lämmöneristeet - luomua vai lisäaineita?

Palstan aiheena ovat tällä kertaa luonnonmukaiset eristemateriaalit, jotka sopivat perinteisen hirsitalon lämmöneristeiksi. Käsittelemme siis ylä- ja alapohjan eristeitä sekä hirrenväleisin ja karminrakoihin tarkoitettuja riveitä. Salvottuihin ulkoseiniin emme suosittele minkäänlaisia lisälämmöneristeitä, vaan ainoastaan ilmatiiviyttä parantavia kerroksia kuten savirappausta tai pinkopahvia.

Lue lisää
MAALAUS, KAIKKI Nina Sointu MAALAUS, KAIKKI Nina Sointu

Uskaltaudu liimamaalin pariin: ohjeita aloittelijalle

Liimamaali on mainio maali sekä uusille että vanhoille pinnoille - laudalle, pahville, paperille ja rappaukselle. Tässä artikkelissa keskitytään puun ja sen ‘johdosten’ liimamaalikäsittelyyn.

Liimamaalin sively on vanha tapa valkaista esimerkiksi katto. Kun savupirteistä luovuttiin, huoneisiin haluttiin uusi vaaleampi ilme. Yksikertainen ja halpa liimamaali oli siihen oiva ratkaisu. Vain eläinliimaa, vettä ja liitua!

Lue lisää
RAKENTAMINEN, KAIKKI Emilia ja Pekka Saatsi RAKENTAMINEN, KAIKKI Emilia ja Pekka Saatsi

Saatsien sammiosta: Hirsitalon julkisivulaudoitus ei kaipaa tuulettamista

Perinteisesti julkisivuverhous on kiinnitetty suoraan hirsiseinään ilman tuuletusrakoa. Näin on toimittu myös purutäytteisissä lautataloissa, esimerkiksi rintamamiestaloissa. Tällä on tavoiteltu vedon poistamista eli ilmatiiviyden lisäämistä. Samasta syystä laudoituksen alla on usein käytetty tuota, tervapaperia tai rappausta, mutta kyseessä on yleensä ollut seinän oikaisu, ei tuulettaminen.

Lue lisää
KUNNOSSAPITO, KAIKKI Katariina Entonen KUNNOSSAPITO, KAIKKI Katariina Entonen

Hirsirungon täsmäkorjaus - esimerkkinä Iso-Puolala

Iso-Puolalan päärakennuksen hirsikehikko on varsin hyväkuntoinen ollakseen yli 240-vuotias. Se johtunee ennen kaikkea vankasta luonnonkiviperustuksesta, joka on pystytetty vakaalle kalliopohjalle. Kehikosta kuitenkin löytyi vauriokohtia. Niiden syyksi paljastuivat 1900-luvun jälkipuoliskolla tehdyt julkisivulaudoituksen korjaukset.

Lue lisää
RAKENTAMINEN, KAIKKI Panu Kaila RAKENTAMINEN, KAIKKI Panu Kaila

Panun pureksimia: Perinnerakentamisen urbaaneja legendoja

Nykyisin eri lehdissä julkaistaan kiitettävästi juttuja taidolla kunnostetuista vanhoista taloista ja perinteisellä hirsitekniikalla toteutetuista uudisrakennuksista. Artikkeleissa vilahtelee silloin tällöin joko toimittajan, vanhan talon omistajan tai haastateltavan mestarin käsityksiä, joita ei voi ihan pureksimatta niellä. Usein näillä legendoilla on hyvin vanhat juuret.

Lue lisää
KUNNOSSAPITO, KAIKKI Ville-Matti Rautjoki KUNNOSSAPITO, KAIKKI Ville-Matti Rautjoki

Luonnonkivijalan saumat käsipelillä kuntoon

Talonpoikaistalomme päärakennuksen vanhempi osa on valmistunut 1870-luvulla. Sen kivijalka on tehty aikakauden tyyliin lohkotuista ja vaihtelevan kokoisista luonnonkivistä. Myöhemmin kivet ovat maan liikkeiden vuoksi siirtyilleet, mutta pääosin kivijalka on edelleen ryhdikäs. Kivien väliset saumaukset ovat kuitenkin aikojen saatossa irronneet paikoiltaan.

Vanhemman osan kivijalkaa korjautettiin pahimmista vauriopaikoista jo muutama vuosi takaperin. Olen itse jatkanut kivijalkatyötä muiden korjaustöiden lomassa. Tekemistä riittää edelleen.

Lue lisää
RAKENTAMINEN, KAIKKI Viri Teppo-Pärnä RAKENTAMINEN, KAIKKI Viri Teppo-Pärnä

Kaavoituksen kovat kiemurat -viralliset vaikutuskeinot

Tuumassa 2/2014 käsiteltiin rakennussuojeluesityksen tekemistä. Kyse oli siis alkuneuvoista kiperän asetelman äärellä olijoille, yhdistyksemmehän ei voi olla tukena paikallistuntemusta vaativissa ratkaisuissa. Vuorossa on katsaus kaavoitukseen – samasta syystä, suoran avun korvikkeeksi. Olkoon se ainakin lämmin kädenpuristus kaavamurheisille. Maankäytössä kaikki ei ole niin auvoista kuin lakien, kuntien imagotavoitteiden ja päättäjien ’kivapuheen’ perusteella voisi luulla.

Lue lisää
RAKENTAMINEN, KAIKKI Viri Teppo-Pärnä RAKENTAMINEN, KAIKKI Viri Teppo-Pärnä

Rakennuksen vaalimisen äärikeino

Meillä rakennusperinnöstä välittävillä on herkkyyden taakka. Kohtaamme tilanteita, joissa meille tärkeä rakennus tai ympäristö on vaarassa joutua puretuksi tai sen arvot tuhotuiksi. Ensin tulee suru, sitten harmistus, ja vähitellen syntyy tarve toimia. Ongelmana on usein tämä: tahtoisin tehdä jotain, mutta en tiedä, miten.

Lue lisää
SISUSTAMINEN Elina Wirkkala SISUSTAMINEN Elina Wirkkala

Tapettiasiat tapetilla

Ihmisellä on tarve kohentaa asuinympäristöään. Mikä sopisikaan paremmin sisätilojen kaunistamiseen kuin tapetti, jolla kaunista jälkeä saa nopeasti. Luon seuraavassa katsauksen tapetointiin, siihen liittyviin materiaaleihin sekä muutamiin erikoistilanteisiin. Pohjaan sen omaan tietämykseeni ja kokemukseeni, ja tapisointikohteena on tietenkin vanha talo.

Lue lisää
SISUSTAMINEN, KAIKKI Tatu Kulmala SISUSTAMINEN, KAIKKI Tatu Kulmala

Oviverholla vetoa vastaan

Vanhassa talossa ulko-ovi tai kylmän kuistin ja eteisen välinen ovi saattaa olla ajan saatossa hieman ravistunut eikä välttämättä enää pidättele kylmää yhtä hyvin kuin aiemmin. Samaten ovi saattaa olla vain yksinkertainen, eli eteistila ei alun perin ole ollut varsinaista lämmintä tilaa. Jos eteistilan kuitenkin haluaa lämpimäksi, ei välttämättä tarvitse ryhtyä tuplaoven asentamiseen tai peräti oven vaihtamiseen.

Lue lisää
RAKENTAMINEN Teuvo Ranki RAKENTAMINEN Teuvo Ranki

Ikkunat - talon silmät

Kun vanhaa taloa laajennetaan tai taloon tehdään ulkopuolista lisälämmöneristystä, joudutaan pohtimaan ikkunoiden sijaintia seinärakenteessa. Vanhoissa hirsitaloissa ikkunakarmit ovat yleensä olleet saman levyisiä hirren paksuuden kanssa. Tällöin ikkunat ovat asettuneet seinien sisä- ja ulkopintojen kanssa samaan tasoon. Vanhojen talojen yksi oleellinen ulkosuun liittyvä piirre onkin juuri ikkunoiden sijainti seinän ulkopinnan tasossa.

Lue lisää
KUNNOSSAPITO, KAIKKI Henna Lintunen KUNNOSSAPITO, KAIKKI Henna Lintunen

Helppoa kuin pärekaton teko?

Nautelan museon pihapiirissä on kaksikerroksinen hirsinen vilja-aitta, johon kaiverrettu vuosiluku viittaa rakennusvuoteen 1802. Useaan kertaan siirretty kehikko sekä siirroissa uudelleen tehty vesikate olivat päässeet sen verran huonoon kuntoon, että aittaa ryhdyttiin kunnostamaan.

Lue lisää
KUNNOSSAPITO, KAIKKI Sanna Maaria Mikkola KUNNOSSAPITO, KAIKKI Sanna Maaria Mikkola

Suopakuurauksen salat

Suopakuuraus on perinteinen käsittelemättömien puulattioiden hoitomenetelmä, ja se soveltuu sekä uusille että vanhoille pinnoille. Kylmällä vedellä, pellavaöljysuovalla ja kuurausharjalla pesemällä pinnasta saadaan vaalea, kova ja kestävä.

Lue lisää
RAKENTAMINEN, KAIKKI Nina Sointu RAKENTAMINEN, KAIKKI Nina Sointu

Avovintin eristys

Haluaisimme ottaa vanhan omakotitalon avovintin asuinkäyttöön. Vintille on tarkoitus rakentaa kaksi makuuhuonetta ja pieni aulatila. Kuinka ulkoseinien ja katon eristäminen tulisi tehdä? Ulkokatteena on sementtitiili, jonka alla on vanha pärekatto. Mitä nykyiset rakennusmääräykset vaativat?

Lue lisää
MAALAUS, KAIKKI Taina Kummunsalo MAALAUS, KAIKKI Taina Kummunsalo

Miten estää keittomaalin homehtuminen?

Keittomaalin mainiot ominaisuudet tuntevat kaikki - se on hengittävää, hyvin peittävää, helposti siveltävää ja vieläpä edullista. Muuten niin täydellisen maalin ongelmana on kuitenkin home. Tuo mustapilkkuinen mieliharmi ilmaantuu maalatulle pinnalle pahimmillaan parissa vuodessa.

Lue lisää
MAALAUS, KAIKKI Taina Kummunsalo MAALAUS, KAIKKI Taina Kummunsalo

Kalkin sammutusta kotikutoisesti

Kellarin seinät olivat tummuneet vuosikymmenten saatossa ja kaipasivat kipeästi kalkitusta. Pikainen kierros alueen maalikaupoissa osoitti, että kalkkimaalin metsästys oli hankalaa. Sen hintakin oli muun remontin rasittamalle kukkarolle turhan suolainen. Niinpä päätimme selvittää, miten kalkkimaalia voisi tehdä itse.

Lue lisää